Hjem Findes der sund fedt ? Hvad er sundt fedt ? Findes det, og i så fald-hvor henne ?

Hvad er sundt fedt ? Findes det, og i så fald-hvor henne ?

af Linda

Fedt er et meget omdiskuteret emne, og for de fleste lyder ordet fedt, usundt og negativt. Når man, som mig, lever LCHF, får fedt en stor og betydningsfuld plads i dit liv. Pludselig sætter du dig ind i hvilke slags fedt du steger din mad i, og hvad du kommer på dit brød. Jeg begyndte at undersøge hvordan mine olier skulle være behandlet inden de kommer til butikkerne og hvordan de opbevares i hjemmet. Det blev vigtigt, dagligt, at få den rette mængde fedt og indtage det uden at ødelægge de gode fedtsyrer.
Jeg begyndte at tænke over kvaliteten af det fedt jeg indtager, da det jo er super vigtigt og med stor betydning for, om det er sundt eller usundt. Det sunde fedt er vigtigt og livsnødvendigt.
Men hold nu op, det er svært at lære at kende forskel. Det er en jungle at finde rundt i ! Det har taget mig mega lang tid, men hvis du har lyst vil jeg give dig en oversigt her.

Altså kroppen er fyldt med milliarder af celler som er omgivet af fedt. Så for at det hele kan fungere optimalt er det vigtigt at du får det rette fedt.  Transporten af stoffer ind og ud af cellerne kan slet ikke fungere optimalt uden tilgang til forskellige fedtstoftyper af god kvalitet.
Bliver det for nørdet ? 😂 ej men hør så her,- cellefedt og dellefedt, har du hørt om det ?
Cellefedt er det vi alle vil ha, men hvem gider dellefedt ?

Cellefedt kommer fra olier som er opbevaret og behandlet korrekt.
Dellefedt kommer fra fedtstoffer som “smør”blandinger, Kærgården og margarine i alle afskygninger, der har en skadelig virkning på dine celler og deres opbygning. Den hinde som er omkring cellerne skal helst være fleksibel og elastisk. Når du spiser ødelagte fedtstoffer kan de i stedet blive sprøde og usmidige.

Altså; køb jomfruolivenolie i mørke flasker, og opbevar dem mørkt derhjemme da de ellers risikerer at blive harskne og ødelægges. Brug det endelig ikke til at stege din mad i da denne olie kun tåler meget lav opvarmning. Brug den gerne til at komme på din salat blandet med eks.citron.
Jeg vil anbefale dig  til at stege din mad i kokosolie, avocado olie eller smør som tåler høj opvarmning. Kokosolie er dog det bedste og mest stabile til stegning og bagning.
Well hvis du har læst hertil kan du godt klare næste etape også 😉

Mættet fedt ;
De mættede fedtsyrer er især i kød, mælkeprodukter, kokos- og palmeolie. Mættede fedtsyrer kan du kende ved at de bliver faste ved kølig temperatur og det er dem som er meget varmestabile og tåler højere temperaturer.

Monoumættet fedt er mere sart over for lys, ilt og varme. Denne fedttype findes særligt i rasp og olivenolie. Olivenolien er pga. det store indhold af enkeltumættet fedt ikke så sart som de flerumættede olier og er derfor den eneste flydende olie, der tåler forsigtig opvarmning.

Flerumættede fedt kan deles op i omega3 og omega6. Disse fedtsyrer har en nødvendige og afgørende betydning for vores opbygning af celler og deres funktion.  Flerumættede fedt er endnu mere sart overfor lys, ilt og varme. Det vil sige at du skal huske at alle olier med højt indhold af flerumættet fedt IKKE må opvarmes, hverken imens det bliver produceret eller under madlavning i køkkenet, og igen-køb olien i mørke flasker !

Ja vi skal huske de rigtige fedt typer

Ja vi skal huske de rigtige fedttyper

Cellefedt får vi ved at indtage gode fedtstoffer hver dag.
Mættet fedt: Brug smør og / eller jomfrukokosolie, også til opvarmning.
Monoumættet fedt: Spis mandler og avocado, brug ekstra jomfruolivenolie over salaten og til forsigtig kortvarig opvarmning.
Flerumættet fedt: Brug koldpresset hørfrøolie eller kværn hørfrø. Hørfrø, valnødder, græskarkerner, sesamfrø eller koldpressede olier heraf. Du må aldrig stege med olier der er lavet på flerumættet fedt.

Husk også at når du laver fisk i ovnen må det højest varmes på 160*, giv det evt. 10 min længere end du plejer

Denne viden har jeg tilegnet mig, fra denne intelligente kvinde som deler generøst ud af sin viden på www.madforlivet.dk hvorfra du også kan følge hendes blog og købe hendes bøger. Anette Harbech Olesen

2 comments
0

2 comments

Dianna maj 30, 2015 - 8:44 am

super godt og overskueligt ! Har aldrig før kunne finde rundt i det .. “Celle fedt og dellefedt” 😂

Reply
Advokadofyrensballondans maj 30, 2015 - 8:58 am

Dejligt at du synes det er overskuelig læsning 👍 Det jo bare SÅ svært at finde rundt i 😯

Reply

Skriv dine tanker