Hjem LCHF Om mig

Om mig

af Linda
Strøgtur
Mit ældste barnebarn, og jeg, på en strøgtur hvor vi ikke måtte træde på stregerne 🙂

LCHF/KETO som livsstil

For syv år siden begyndte jeg at tænke meget over min livsstil, mine maveproblemer og min vægt. Flere i familien døjede med mavegener, og jeg tænkte at det ikke burde være sådan.

Irritabel tarm

Lige siden jeg kan huske, har min mave drillet. Altid har jeg haft kvalme, haft ondt, været træt, og følt mig uoplagt. Det blev bare sådan at det var, at være mig. Min mor tog mig ofte med til lægen, men her fik vi at vide jeg skulle spise mere brød og helst med en masse fuldkorn. Min mor var af den overbevisning, at børn og unge mennesker ikke havde godt af sodavand og saftevand, så vi kunne vælge imellem vand eller mælk. Jeg tog altid mælk.

Hverken mælk eller fuldkornsprodukter gjorde noget godt for mig. Jeg fik det kun værre, og måtte blive hjemme fra skole mange gange. Jeg besvimede ved flere lejligheder, min blodprocent var altid for lav, men lægen vidste ikke hvad han skulle stille op med mig. Rådet var, igen, at jeg skulle have mere fuldkorn og gerne havregrød til morgenmad.

Det følsomme blodsukker

Sådan fortsatte livet og jeg kom i teenagealderen, og fandt lysten til sodavand, som jeg nu selv kunne købe, og det smagte mig virkelig godt. Men nu fik jeg pludselig nye og andre symptomer. Jeg blev meget mere træt, og usædvanlig tørstig. Til sidst gik jeg til lægen, jeg var nok omkring 18 år på det tidspunkt. Jeg fik målt mit blodsukker, og det var højt. Alt for højt. Jeg gik til lægen det næste halve år, tidligt om morgenen, for at få målt mit blodsukker fastende. Det var svært at slå ned, men jeg var helst fri for medicin (allerede dengang 😉

Mit høje blodsukker faldt til sidst ned på et niveau som lægen kunne acceptere. Og jeg blev klar over hvor følsomt mit blodsukker er over for ændringer i mine kostvaner. Jeg blev aldrig anbefalet at stoppe med at drikke sodavand, og jeg fortsatte indtil for 7 år siden.

Voksen, lægebesøg og diætist

Jeg var længe, alt for længe, om at tage mig sammen og gøre noget ved mine maveproblemer. Jeg tænker tit på, om det ville have været anderledes, hvis jeg havde ændret min livsstil inden jeg ikke havde andet valg.

I mit forsøg på at ændre mine spisevaner, gik jeg i gang med a leve glutenfrit. Jeg købte alverdens glutenfri mel, og færdiglavet glutenfri melblandinger. Men jeg havde stadigvæk kvalme. Det forstod jeg ikke. Jeg havde læst, at det kunne være gluten der var årsagen til min kvalme og utilpashed. Hvorfor forsvandt det så ikke?

Jeg gik til lægen og blev sendt til speciallæge og fik lavet en koloskopi, altså en undersøgelse af tyktarmen. Den viste ikke noget synderligt, udover en lille betændelsestilstand. Speciallægen sagde at det mest af alt tydede på at jeg havde irritabel tarm. De anbefalede mig at bruge loppefrøskaller i min kost og så i øvrigt spise godt med fuldkorn.

Jeg var ikke tilfreds, og jeg fik det stadigvæk værre. Min chef sendte mig til diætist, en som havde erfaring med irritabel tarm. Jeg blev her anbefalet at leve efter Low Fod Map reglerne, som egentlig er en eliminations diæt hvor du udelukker en stor gruppe fødevarer, i 8 uger, for til sidst at genindføre dem, en efter en. Dét virkede ! Jeg havde især stor succes med at udelukke gluten, laktose, blomkål, og soya. Det var svært at overholde i 8 uger men jeg gjorde det, og det lærte mig meget om min maves reaktioner på div. fødevarer.

Jeg blev af en skøn kollega tippet om, at jeg kunne finde gode og sunde opskrifter hos https://www.madbanditten.dk/. De var alle sammen uden mel, og jeg gik straks i gang. Nøøøj nu skete der noget! Jeg vidste på nuværende tidspunkt hvilke fødevarer min krop reagerede negativt på, og med Madbandittens opskrifter kunne jeg snildt komme uden om. Jeg fik nu tonsvis af grønt, kød og de rette fedtstoffer. Jeg var mæt i timevis, kvalmen forsvandt og pludselig fik jeg mere energi.

Siden da har jeg levet LCHF, og har kastet 17 kg. af mig undervejs.

Jeg fik øjnene op for KETO, og tog ud på den rejse også. Jeg fandt det spændende at udforske min krops forskellige reaktioner der kom af fødevarer. Jeg må indrømme, at jeg er blevet lidt afhængig af ketosen. Jeg synes det er en skøn fornemmelse og ro det giver i kroppen. Jeg får endnu mere energi og klarhed i hjernen.

Jeg er ikke i ketose hele tiden. 20-30 gram kulhydrat dagligt er for lidt til mig. Jeg er ikke i et vægttabsforløb, men vil gerne vedligeholde. Så der er dage jeg mere er i omegnen af 50-60 gram. Jeg spiser ikke nogen form for sødestoffer, men er glad for et stykke mørk chokolade, fra 86% og op.

Min familie er ikke på LCHF livsstilen. Jeg har været alene om det i alle syv år. Aftensmaden har altid været let, jeg har bare skiftet kartofler, ris og pasta ud med grøntsager eller salat. Min familie kan godt lide min morgenmad, jeg tror det er de færreste der siger nej tak til LCHF morgenmad. Frokosten har været vores udfordring, men den har vi også klaret.

0 Søde tanker skrives her
0

Du vil måske også synes om dette

Skriv dine tanker

UA-78511755-1