Hjem LCHF Om mig

Om mig

af Linda
Strøgtur
Mit ældste barnebarn, og jeg, på en strøgtur hvor vi ikke måtte træde på stregerne 🙂

LCHF/KETO som livsstil

For syv år siden begyndte jeg at tænke meget over min livsstil, mine maveproblemer og min vægt. Flere i familien døjede med mavegener, og jeg tænkte at det ikke burde være sådan.

Irritabel tarm

Lige siden jeg kan huske, har min mave drillet. Altid har jeg haft kvalme, haft ondt, været træt, og følt mig uoplagt. Det blev bare sådan at det var, at være mig. Min mor tog mig ofte med til lægen, men her fik vi at vide jeg skulle spise mere brød og helst med en masse fuldkorn. Min mor var af den overbevisning, at børn og unge mennesker ikke havde godt af sodavand og saftevand, så vi kunne vælge imellem vand eller mælk. Jeg tog altid mælk.

Hverken mælk eller fuldkornsprodukter gjorde noget godt for mig. Jeg fik det kun værre, og måtte blive hjemme fra skole mange gange. Jeg besvimede ved flere lejligheder, min blodprocent var altid for lav, men lægen vidste ikke hvad han skulle stille op med mig. Rådet var, igen, at jeg skulle have mere fuldkorn og gerne havregrød til morgenmad.

Det følsomme blodsukker

Sådan fortsatte livet og jeg kom i teenagealderen, og fandt lysten til sodavand, som jeg nu selv kunne købe, og det smagte mig virkelig godt. Men nu fik jeg pludselig nye og andre symptomer. Jeg blev meget mere træt, og usædvanlig tørstig. Til sidst gik jeg til lægen, jeg var nok omkring 18 år på det tidspunkt. Jeg fik målt mit blodsukker, og det var højt. Alt for højt. Jeg gik til lægen det næste halve år, tidligt om morgenen, for at få målt mit blodsukker fastende. Det var svært at slå ned, men jeg var helst fri for medicin (allerede dengang 😉

Mit høje blodsukker faldt til sidst ned på et niveau som lægen kunne acceptere. Og jeg blev klar over hvor følsomt mit blodsukker er over for ændringer i mine kostvaner. Jeg blev aldrig anbefalet at stoppe med at drikke sodavand, og jeg fortsatte indtil for 7 år siden.

Voksen, lægebesøg og diætist

Jeg var længe, alt for længe, om at tage mig sammen og gøre noget ved mine maveproblemer. Jeg tænker tit på, om det ville have været anderledes, hvis jeg havde ændret min livsstil inden jeg ikke havde andet valg.

I mit forsøg på at ændre mine spisevaner, gik jeg i gang med a leve glutenfrit. Jeg købte alverdens glutenfri mel, og færdiglavet glutenfri melblandinger. Men jeg havde stadigvæk kvalme. Det forstod jeg ikke. Jeg havde læst, at det kunne være gluten der var årsagen til min kvalme og utilpashed. Hvorfor forsvandt det så ikke?

Jeg gik til lægen og blev sendt til speciallæge og fik lavet en koloskopi, altså en undersøgelse af tyktarmen. Den viste ikke noget synderligt, udover en lille betændelsestilstand. Speciallægen sagde at det mest af alt tydede på at jeg havde irritabel tarm. De anbefalede mig at bruge loppefrøskaller i min kost og så i øvrigt spise godt med fuldkorn.

Jeg var ikke tilfreds, og jeg fik det stadigvæk værre. Min chef sendte mig til diætist, en som havde erfaring med irritabel tarm. Jeg blev her anbefalet at leve efter Low Fod Map reglerne, som egentlig er en eliminations diæt hvor du udelukker en stor gruppe fødevarer, i 8 uger, for til sidst at genindføre dem, en efter en. Dét virkede ! Jeg havde især stor succes med at udelukke gluten, laktose, blomkål, og soya. Det var svært at overholde i 8 uger men jeg gjorde det, og det lærte mig meget om min maves reaktioner på div. fødevarer.

Jeg blev af en skøn kollega tippet om, at jeg kunne finde gode og sunde opskrifter hos https://www.madbanditten.dk/. De var alle sammen uden mel, og jeg gik straks i gang. Nøøøj nu skete der noget! Jeg vidste på nuværende tidspunkt hvilke fødevarer min krop reagerede negativt på, og med Madbandittens opskrifter kunne jeg snildt komme uden om. Jeg fik nu tonsvis af grønt, kød og de rette fedtstoffer. Jeg var mæt i timevis, kvalmen forsvandt og pludselig fik jeg mere energi.

Siden da har jeg levet LCHF, og har kastet 17 kg. af mig undervejs.

Jeg fik øjnene op for KETO, og tog ud på den rejse også. Jeg fandt det spændende at udforske min krops forskellige reaktioner der kom af fødevarer. Jeg må indrømme, at jeg er blevet lidt afhængig af ketosen. Jeg synes det er en skøn fornemmelse og ro det giver i kroppen. Jeg får endnu mere energi og klarhed i hjernen.

Jeg er ikke i ketose hele tiden. 20-30 gram kulhydrat dagligt er for lidt til mig. Jeg er ikke i et vægttabsforløb, men vil gerne vedligeholde. Så der er dage jeg mere er i omegnen af 50-60 gram. Jeg spiser ikke nogen form for sødestoffer, men er glad for et stykke mørk chokolade, fra 86% og op.

Min familie er ikke på LCHF livsstilen. Jeg har været alene om det i alle syv år. Aftensmaden har altid været let, jeg har bare skiftet kartofler, ris og pasta ud med grøntsager eller salat. Min familie kan godt lide min morgenmad, jeg tror det er de færreste der siger nej tak til LCHF morgenmad. Frokosten har været vores udfordring, men den har vi også klaret.

6 comments
0

Du vil måske også synes om dette

6 comments

Rikke oktober 1, 2020 - 7:07 pm

Hej Linda
Du skriver at at 20-30 gram kulhydrat om dagen er for lidt hit dig – er det pga., at du taber dig for meget, hvis du ligger så lavt?

Kh
Rikke

Reply
Linda oktober 3, 2020 - 4:21 am

Hej Rikke.
Ja, det er det. Jeg har det rigtig godt med 20-30 gram, men da jeg ikke længere skal ned i vægt, skal jeg vedligeholde, og det gør jeg ved at spise 30-50 g. Jeg tæller ikke min mad, men jeg vil tro at jeg ligger lige deromkring.

Er du selv i gang med et vægttab?
Kh Linda

Reply
Marlene Rossman oktober 16, 2020 - 8:58 am

Virkelig god inspiration, tak for det.
Laver du ikke dine egne forløb mere?
Jeg har haft glæde af dig, som sparring for Jane Faerber på Kickstart 11.

Hvad gjorde du med din frokost, det er også der, jeg bliver udfordret.

Reply
Linda oktober 17, 2020 - 5:23 am

Kære Marlene
Mange tak for din kommentar, jeg er glad for at læse at du finder god inspiration her på bloggen💕

Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener med min frokost? Men altså, jeg spiser som regel rester fra min aftensmad dagen før, og hvis der ikke er nogle af dem tilbage, så vælger jeg ofte en halv grøn peberfrugt med fyld af tun med mayonnaise, eller røget laks i skiver med pesto og salat.

Dejligt at læse at du fandt glæde ved min sparring på Kickstart, jeg elskede at være med-‘coach’ på de forløb💕
Jeg har sat mine egne forløb på pause indtil jeg ved hvad jeg vil fremover. Hvis jeg starter op igen bliver det ikke før maj 2021, og det bliver i et andet format. Men mange tak for din interesse, det gør mig varm om hjertet💕
Kærlig hilsen Linda

Reply
Hanne juni 5, 2021 - 11:41 am

Hej L

Er du startet op på personlige forløb igen ?

Jeg “kender” dig fra Kickstart hvor du har været med-coach 👍🏼

Trænger til at komme tilbage på Keto, har prøvet det før, men denne gang har pausen været alt doe lang 🙁
Vil gerne frigive nogle kilo – ca 15 stks af slagsen 🙂

Reply
Linda juni 6, 2021 - 6:18 am

Kære Hanne
Mange tak for din besked, den blev jeg glad for.
Ja, det er rigtigt, jeg var med-coach på Kickstart 10 & 11, det var nogle gode hold og meget lærerige.
Mine egne hold ‘Snuden i sporet’ holder pause lige nu imens jeg kommer tilbage i arbejdsrytmen på fuldtid. Jeg skal lige mærke efter hvad jeg har af tid. Måske kommer der et hold til september. Det kan være at du synes at det er lang tid at vente men mange synes også at sommeren er et skidt sted at starte på en livsstilsændring.
Du er meget velkommen til september, jeg skal nok skrive det her på bloggen hvis og hvornår det bliver aktuelt.
Tak for din interesse.😊

Reply

Skriv dine tanker

UA-78511755-1