Hjem Hverdagen At holde ved og hænge i

At holde ved og hænge i

af Linda

Jeg er blevet opfordret til at fortælle hvordan jeg lever mit liv med en low carb livsstil. Flere finder det udfordrende at holde ved og hænge i når den første måned er gået. Jeg vil give det et ærligt forsøg her, men må indrømme, at det er lidt af en udfordring for mig at sætte ord på fordi det ‘bare’ er sådan jeg lever, jeg tænker ikke over det længere.

Vaner og beslutninger

Nogle steder kan man læse at det tager 3-5 uger at få en ny vane, og det er der måske noget om, men i forhold til at skifte livsstil kræver det mere end det. Min erfaring er, at det kræver at du er mentalt forberedt, at du bruger tid på at tænke over dit ‘why’.

 • Hvorfor ønsker du at skifte livsstil
 • Hvis det handler om vægttab, hvad gør du så når målet er nået?
 • Hvor langt er du villig til at gå for at nå dit mål
 • Hvor vil du gå på kompromis
 • Er du forberedt på dine omgivelser og deres reaktion
 • Har du din læge med på sidelinjen
 • Er du parat til at sige nej til slik, kager, sodavand, saftevand, juice og andre søde sager?
 • Er du motiveret til at tage de første 4 uger i stiv arm indtil din krop er omstillet

Læs godt op på alle fordelene ved low carb / keto, sæt dig ind i principperne, og del med dine nærmeste hvad du har planlagt at gøre for dig selv, så de kan støtte dig i den første svære tid.

Læs evt. mere under min side; keto a la Lindalowcarb

Det daglige liv med keto

Men hvordan formår jeg så at hænge i så længe? 9 år er alligevel lang tid. Men altså, jeg har taget små skridt, mest fordi jeg ikke rigtig vidste hvad jeg lavede i starten😅

FODMAP

Jeg startede min rejse pga mavesmerter, hovedpine og kvalme som jeg havde haft alt for længe. Jeg fulgte FODMAP kosten i 8 uger, og introducerede langsomt de forskellige fødevarer igen. Det var tydeligt at gluten var et no-go for mig, men også mejeriprodukter, linser, bønner, og kikærter gav en kedelig reaktion i min krop. Langsomt fandt jeg ud af at det var fødevarer med høj stivelse som gjorde det vanskeligt for mine tarme at arbejde, og det resulterede i mavesmerter.

Jeg gav mig i kast med diverse glutenfri melblandinger og opskrifter, men måtte opgive da de også gav mig kvalme og ‘en klump i halsen’. Jeg fandt ud af at de indeholder lupinmel og inulin som jeg heller ikke kan nedbryde. Jeg var derfor nødt til at finde helt andre veje, og så var det at jeg fik anbefalet Madbanditten som havde opskrifter uden mel og stivelse. BIG WIN WIN for mig.

Keto får det bedste frem i mig
Keto får det bedste frem i mig, jeg slipper det aldrig.
Herfra gik det stærkt

Jeg så lyset da jeg fandt Madbanditten, det var et paradis med alle de opskrifter. Mine mavesmerter begyndte at give slip, hovedpine og kvalme blev svagere, og jeg begyndte at opleve flere nye ting. Pludselig var jeg ikke sulten længere hver anden time. Det var kæmpe stort for mig da jeg altid har været plaget af et svingende blodsukker med tendens til at besvime af ingenting.

Jeg valgte at stoppe med at drikke sodavand, saftevand og juice fordi jeg ville mærke på min krop og psyke hvordan det ville påvirke mig. Jeg havde læst om mere energi, stabilt humør (og blodsukker) bedre søvn, ingen hovedpine og færre cravings. Det var nok til at vække min nysgerrighed.

Og det virkede! Jeg kunne gå forbi alle hylderne med søde sager uden at tænke over det. Mine smagsløg ændrede sig nærmest dramatisk fra at ville drukne alting i sukker, til at nyde min broccoli og have lyst til grøntsager. Førhen var det Coca Cola, ostepops, toastbrød og krydderboller der styrede mit liv.

At holde ved og hænge i

Mange år er gået nu, og det er blevet en livsstil. Jeg har fundet min egen vej, og det er aldrig svært for mig. Jeg spiser aldrig, som i virkelig aldrig, brød lavet på mel. Jeg rører heller ikke slik, sodavand, saftevand, juice eller andre søde fødevarer. Jeg forsøgte mig lidt frem i starten men det gav altid bagslag fordi det triggede ting i mig som satte armen på autopilot, og jeg spiste og spiste indtil mit hoved og min mave var ved at sprænge. Jeg fik de vildeste ‘tømmermænd’ efter at have indtaget sukker, og besluttede mig for at det ikke var det værd.

Men hvad så nu?

Tja, hvad så nu? Jeg er god til at fylde fryseren med kyllingebunde, proteinbrød, og lave store portioner aftensmad så jeg har til frokost dagen efter eller til fryseren. Jeg går ikke på kompromis. Jeg tænker ikke ‘pyt’ når det kommer til mad. Hvis min fryser mod forventning er tom, så spiser jeg dåse makrel og kogte æg, eller tun rørt med mayonnaise.

Der findes masserer af nemme løsninger, også hvis ikke du selv gider at lave mad. Det handler mest om hvor klar du er på at se løsningerne. Jeg synes ærligt talt ikke at der findes undskyldning for ikke at lykkes længere. Det er blevet meget nemmere at finde noget i supermarked👍

Nemme(re) løsninger
 • Kyllingestrimler fra frost (eller lav dem selv)
 • Blomkålsris og broccoliris kan købes færdigsnittet i det fleste supermarkeder
 • Fintsnittet kål/ coleslaw kan købes færdiglavet i supermarked
 • Salat / salatblandinger kan købes færdiglavet
 • Steg/kog i hel kylling i weekenden, så har du til din frokost hele ugen
 • Pulledpork kan laves i weekenden, så har du igen kød til frokost/aftensmad

Kun din fantasi sætter grænser, gør det ikke mere besværligt end det er. Det kræver ikke store og lange opskrifter at leve low carb, det kræver i virkligheden ganske lidt. Jeg kører meget ofte kål eller salat på repeat og så med forskelligt kød som tilbehør. Jeg varierer mine krydderier for at gøre det lidt mere spændende. Og husk salt, det er vigtigt i en keto kontekst.

Fest, fødselsdage og helligdage

Når jeg ‘skejer’ ud så får jeg rødvin eller hvidvin, og jeg kan sagtens spise en halv (eller hel) plade mørk chokolade 86% på 100 gram når jeg kommer hjem fra arbejde, og indimellem også en halv pose flæskesvær. Det trækker jeg bare på skulderen af, og trykker på ‘pyt knappen’. Her i julen har jeg smagt på glutenfri kager vi har fået på arbejdet, og glutenfri brød på restauranter, og det er gået fint, men det er ikke noget jeg kan gøre tit, min mave siger nej tak. Og sukkeret påvirker mig negativt. Juleaften spiste jeg and, og min egen rødkålssalat samt den brune sauce som var jævnet med maizena. Jeg fik også helt almindelig risalamande til dessert.

Til fødselsdage bager jeg mine egne theboller, eller knækbrød og tager med. Jeg springer kagen over, det føler jeg mig ikke snydt over.

Til diverse helligdage med frokoster hos familien tager jeg mit eget brød med, det er der ikke nogen der kigger skævt til. Jeg springer selvfølgelig de panerede ting over, så som fiskefilet, men spiser glad laks, rejser, æg, og alt slags kød.

Alt skal ses i en kontekst af hele din dag💖

Jeg tror det er vigtigt at du selv er mentalt klar på et livsstilskifte, ellers er du for let at slå ud. Læs op på lektien, forbered dig, køb ind, tøm skufferne for fristelser, og sørg for ikke at have nogle aftaler de første 3-4 uger som kan være lidt hårde.

Vedholdenhed

Det kræver vedholdenhed at skabe en ny livsstil, og det opnår du ved at læse op på fordelene ved lowcarb, og mærke energien i kroppen og alle de andre gode ting der følger med livsstilen. Det jeg har oplevet selv, og hørt deltagerne på mine hold *Snuden i sporet’ fortælle er blandt andet;

 • Mere energi
 • Stabilt humør
 • Bedre nattesøvn
 • Stabilt blodsukker
 • Lang mæthed- 2-3 måltider dagligt uden af føle sult
 • Færre ledsmerter (eller slet ingen)
 • Slut med hovedpine
 • Stor bedring med psoriasis.
 • Langt mindre væske kroppen
 • Ro i kroppen.
 • Samt en masse andre ting som bla. god effekt på din hud.

Er keto / low carb for alle?

Nej det tror jeg ikke, men det er for rigtig rigtig mange, og jeg ville ønske at mange flere ville prøve kræfter med livsstilen, bare i 4 uger for at mærke alle de gode ting en livstil uden for mange kulhydrater gør ved kroppen.

Jeg ved ikke om jeg har dækket emnet godt nok nu, det er i hvertfald blevet et meget langt indlæg😅 så hvis du er nået hertil så tager jeg hatten af for dig. At holde ved og hænge i kræver at du læser op på lektien og comitter dig.

Kh Linda

4 comments
2

Du vil måske også synes om dette

4 comments

Laura december 28, 2021 - 7:35 am

Super godt indlæg Linda! Jeg blev meget klogere, og det der med selv at tage noget brød med, det er noget jeg må prøve, for det går især galt til de sociale arrangementer.

Reply
Linda december 28, 2021 - 8:46 am

Mange tak Laura det glæder mig meget at du kan bruge det. Husk også på at det kan være en god hjælp at spise noget hjemmefra inden de store sociale sammenkomster, da det kan gøre det nemmere at sige nej tak når man ikke er drønsulten. 😊

Reply
Hanne januar 4, 2022 - 8:44 pm

Du er mega sej Linda og dit indlæg gir stof til eftertanke.
For mig er vejen ujævn, men keto kosten er bare så Go for mig – håber at mit hovede snart forstår og husker det 🙈

Reply
Linda januar 5, 2022 - 4:31 am

Hanne🌸💖 Tak😊
Jeg hører desværre fra rigtig mange, at de har det som dig, at vejen er ujævn.
Ens for jer alle er, at I ved kosten gør jeg godt, og I mærker tydeligt alle de fordele der er (også udover vægttab)
Jeg villle ønske at jeg havde de magiske trylleord der gjorde det nemt for alle.💜
Jeg ønsker dig en jævn ketorejse😊
Tak for feedback😊

Reply

Skriv dine tanker

UA-78511755-1